Siirry sisältöön

Menetelmä

Värit tai trendivärit?

Luonnostelu

Värioppi on tuttu lähestymistapa väreihin. Muotoilukasvatuksessa väreihin voidaan keskittyä muotoilijan näkökulmasta. Voidaan keskustella esimerkiksi trendiväreistä, väriennusteista, värien symboliikasta, kulttuurisista eroista väreihin tai vaikka kasviväreistä. Mukava lämmittelytehtävä on kertoa itsestä jotain värin avulla. Jos vaikka haluat kertoa muille, että pidät mandariineista, voit maalata paperisi oranssiksi. Luokan lattialle kerätään väripaperit, jotka muodostavat kokonaisuuden. Sen kaikki osat ovat tärkeitä nyt, kun lähdemme yhdessä etsimään uudenlaisia ratkaisuja muotoilutehtävään.

Värien avulla jokainen pääsee kertomaan jotain uutta itsestään ja näin tutustutaan toisiin paremmin. Jos ryhmä on jo kovin tuttu toisilleen, voidaan tehtävä toteuttaa haasteellisemmin “trendiväriennusteena”. Siinä kukin miettii, mitkä asiat tulevat olemaan ns. pinnalla tulevaisuudessa ja määrittää näille värin. Tehtävä voidaan toteuttaa myös pareittain.

Väritehtävässä maalattua väripaperia voidaan käyttää myöhemmin kantena luonnosvihkoon, joka on hyvä valmistaa jatkotyöskentelyä varten.