Siirry sisältöön

Roskavekkulit

Roskavekkulit
Koulun roskaisuus
Ryhmä/luokka: 2-7H ja 6-8H
Pukinmäenkaaren peruskoulu
Vastuuhenkilö koululla/opettaja: Minna Vuoristo
Ryhmän koko: 16 – 30
Oppiaineet: kaikki?

Pukinmäenkaaren peruskoulu luokat 6-8H oli työn alla Pidetään koulu siistinä -ilmiö. Suunnitteluongelmana oli koulun roskaisuus, johon haluttiin tarttua yhdessä. Siihen oppilaat suunnittelivat ”roskavekkulit” (roskapoliisit), hahmot, jotka opastavat oppilaita roskisten ääreen ja muistuttavat siisteydestä huolehtimisesta.

Työskentely sai alkunsa oppilaiden omasta huomiosta, että koulun lattioilla ja pöydillä on usein roskia. Tästä syntyi idea roskaamisen valitsemisesta oman ilmiön aiheeksi.
Oppilaat tutkivat, mihin roskia kerääntyy ja mistä roskia tulee. Saatiin selville, että niitä kertyy
Helposti välitunninviettopaikkoihin, erityisesti yläasteen puolella, ruokalan välipalapöydille ja roskisten ympärille. Tyypiltään roskat olivat pääasiassa mehu- ja keksipakkauksia.

Havaintojen perusteella roskaamiseen haluttiin puuttua. Oppilaat kehittivät Roskavekkuli-hahmot, joiden pohjalta tehtiin Roskavekkulit-julisteita muistuttamaan oppilaita, että roskat pitää laittaa roskikseen. Roskavekkulit ovat ystävällisiä ja touhukkaita hahmoja, jotka haluavat pitää ympäristön siistinä!

Julisteiden vaikutusta roskaamiseen tarkkailtiin ja todettiin, että ne eivät yksin saaneet aikaan muutosta – ainakaan suurta. Koululla toteutui muotoilijavierailu, kun sisustusarkkitehti ja suunnittelija Natalia Ritari kävi ohjaamassa ilmiötyöskentelyä ja palvelumuotoilusuunnittelua. Yhdessä mietittiin, mitä asioita roskaamiseen liittyy ja miten asiaan voisi vaikuttaa. Syntyi paljon hyviä ideoita, joilla roskaamiseen voisi tarttua. Ideoitiin erilaisia roskiksia (heiluriläppä-malli), johon roskat eivät mene heittämällä vaan asettamalla.
Keksittiin myös, että Roskavekkuli voisi olla myös työrooli – yhteisten tilojen viihtyisyyttä voisi hoitaa ”työharjoitteluna”. Vekkuleita voisi tilata erilaisiin tilanteisiin avuksi ja he voisivat auttaa yhteisten tilojen ylläpidossa. Roskavekkuleille haluttiin myös näkyvyyttä. Natalia Ritarin kanssa suunniteltiin työasuja (T-paidat). Työvaatteiden luonnoksista koottiin näyttely luokan eteen.