Siirry sisältöön

Designmuseo

Designmuseo on valtakunnallinen muotoilun erikoismuseo.

Designmuseon yleisötyön ja muotoilukasvatuksen tavoite on museon strategian mukaisesti vahvistaa muotoilun ymmärrystä ja historian tuntemusta. Muotoilukasvatuksen avulla pyritään lisäämään aktiivista osallisuutta ja mahdollistamaan erilaisia kohtaamisia muotoilun äärellä. Museo tarjoaa kouluille monipuolisen ohjelmiston opastuksista ja työpajoista tapahtumiin ja yhteistyöhön. Koululaisia tarjotaan näyttelyihin liittyvien palveluiden lisäksi myös työpajatilan eli Studion käyttömahdollisuutta ja koululaisnäyttelyitä.

Muotoilukasvatus Designmuseossa

Designmuseo kehittää suomalaista muotoilukasvatusta yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa kansallisesti ja kansainvälisesti. Museossa on tehty muotoilukasvatusta 1990-luvulta alkaen. Kehitystyö käynnistyi yhteispohjoismaisella lasten ja nuorten muotoilukasvatushakkeella Fantasi Design. Yhteiseurooppalaisen muotoilukasvatushankkeen muodossa Fantasy Design toteutui teemalla Lapset ja nuoret muotoilijoina 2003-2006 ja teemalla Osallistava muotoilukasvatus 2009-2011. Arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatusta yhdistävä koululaisten valtakunnallinen arkkitehtuurin ja muotoilun päivä eli Ampiainen oli käynnissä 2005-2009.

Jatkuvana muotoilukasvatushankkeena Designmuseo ja Ornamo ovat toteuttaneet Helsingin Kulttuurikeskuksen tukemaa Muotoilun Skidiakatemia – Muotoilukasvatus kouluun -toimintaa vuodesta 2010 alkaen.  Hankkeen sydän on tiivis yhteistyö ja yhdessä toimiminen ammattimuotoilijoiden kanssa.  Muotoilua tarjottiin alkuun harrastuksena koulupäivän jälkeen. Vuodesta 2018 siirryttiin iltapäiväkerhotoiminnasta perusopetuksen puolelle, jolloin muotoilijasta tuli opettajan työpari.

Muotoilukasvatushankkeissa tavoite on ollut tutustua ja ottaa haltuun ammattimuotoilijoiden käyttämiä työskentelymenetelmiä ja hyödyntää niitä osana opetusta. Menetelmiä on kehitetty, testattu ja jaettu laajempaan käyttöön. Hankkeet ovat olleet myös osallistumista ja vaikuttamista muotoilukasvatuksen puolesta.

Designmuseon asiantuntijat ovat olleet mukana tekemässä Opinkirjon ensimmäistä suomalaista opettajan opasta muotoilukasvatukseen (Muotoiloa!). Matka palvelumuotoiluun -opas opettajalle -kirja on laadittu yhteistyössä Opinkirjon kanssa.

Designmuseo muotoilukasvattajien tukena

Designmuseo on kouluttanut yhteistyössä Opinkirjon kanssa opettajia muotoilukasvatuksesta. Opetushenkilöstön pitkäkestoiset täydennyskoulutukset MOKKI: Muotoilulla monialaisuutta, osallisuutta ja yhteisöllisyyttä sekä MOKKI: Tuotemuotoilua ja teknologiaa monialaisesti kokosivat opettajia yhteen eri puolelta Suomea muotoilukasvatuksen äärelle. Opetushallituksen kustantamissa koulutuksissa tutustuttiin museoihin oppimisympäristöinä, kuultiin monialaisesti muotoilijapuheenvuoroja, saatiin ammattimuotoilijoita koulujen oppitunneille, kokeiltiin muotoiluprosessin käyttämistä monialaisten oppimiskokonaisuuksien tiekarttana ja päästiin keskustelemaan toisten opettajien kanssa yli kuntarajojen.

Tutustu Designmuseoon:

www.designmuseum.fi

Kysy lisää Designmuseon muotoilukasvatuksesta:

Hanna Kapanen, museolehtori / Designmuseo, hanna.kapanen(at)designmuseum.fi p. 050 301 6838 www.designmuseum.fi

Leena Svinhufvud, museolehtori / Designmuseo, leena.svinhufvud(at)designmuseum.fi

www.designmuseum.fi

Kysy lisää Designmuseon palveluista kouluille:

Designmuseo INFO

info@designmuseum.fi

09 6220 540 (arkisin klo 8-11)

 

 

Jaa sosiaalisessa mediassa